Benvolgudes famílies,

Us fem arribar els resultats de l’enquesta sobre els smartphones, que es va passar des de la comissió per l’ús responsable de les pantalles, el passat mes de desembre.

A continuació, us deixem amb un resum de les dades més rellevants que han sorgit de les vostres respostes:

1. Hi ha hagut una alta participació per part dels tres cursos que van contestar l’enquesta (5è primària, 6è primària i 1r ESO). En tots tres cursos, la participació ha estat al voltant del 80%

2. S’observa una clara tendència de les famílies a voler endarrerir l’edat d’entrega del primer smartphone als tres cursos.

La voluntat de donar el mòbil als 16 anys augmenta a mesura que es baixa de curs, sent cinquè de primària el grup que més compromís mostra en aquest sentit, juntament amb les famílies de primer d’ESO que encara no han entregat un smartphone.

La majoria de les famílies de 6è de primària voldrien endarrerir l’edat d’entrega del primer smartphone almenys, fins als 14 anys.

El percentatge de famílies que opta per endarrerir l’entrega del primer telèfon intel·ligent fins als 14, 15 o 16 anys, ascendeix a un total del 80%, aproximadament.

3. Més del 50% de les famílies enquestades diu que els dispositius amb accés a Internet (smartphones, tauletes, ordinadors) són una font de problemes a casa.

De les famílies que tenen fills amb smartphone, la majoria assegura que l‘han incorporat per logística familiar (72,2%), i un 20% per pressió de grup.

Fins a un 25% de les famílies de 1r de la ESO faria un pas enrere i no donaria un telèfon intel·ligent als seus fills, si poguessin.

4. Una àmplia majoria de famílies (més del 80%) voldria comptar amb la complicitat de l’escola per endarrerir l’accés dels joves a les xarxes socials. Una xifra que arriba al 95%, en el cas de les famílies d’alumnes de 1r d’ESO.      

5. Les principals pors de les famílies davant l’ús de telèfons intel·ligents són:
L’addicció a les pantalles (76,7%)
L’assetjament (72,5%)
Bullying (70%)
Accés a la pornografia (90%)

6. Més del 85% de les famílies enquestades consideren que no cal que els seus fills/filles tinguin un mòbil amb internet.

Aquesta dada es veu reforçada quan més del 90% de les famílies consideren que els seus fills tampoc necessiten accés a les xarxes socials. Una xifra que arriba al 95% en el cas de les famílies de 1r d’ESO.

En aquesta direcció, la majoria de les famílies estaria oberta a utilitzar altres dispositius de comunicació sense accés a Internet(rellotge, mòbil sense dades), sense que sigui necessari fer servir un smartphone.

Moltes gràcies per la vostra participació!

Aviat rebreu més notícies sobre les pròximes propostes / accions que durem a terme.

Comissió per l’ús responsable de les pantalles